Letecký simulátor Boeing 737

Už je to 10 let (jak tak listuji naším/vaším Dokola) kdy jsem si zkusil poprvé skutečný simulátor Boeingu 737 a čas se nezastavil. Leteckou tématiku sleduji stále a leccos jsem v mezidobí absolvoval – simulátor F16 a pilotem na zkoušku. Protože rodina na mně asi pozorovala neutuchající zájem o tento obor, dostal jsem opět jako dárek poukaz na hodinu na simulátoru Boeingu 737NG, tentokrát u My Airlines na Újezdě v Praze.

Platnost poukazu byla jeden rok, nechtěl jsem to nechávat na léto ale nechtěl jsem ani podcenit přípravu. Věnoval jsem tomu dost času a měl jsem tentokrát skutečně dobrý pocit že leccos vím. Strávil jsem dost večerů na Internetu a je pravda, že nalézt se dá všechno. Spíše jsem se zaměřil na praktické věci, takže přesné hmotnosti jednotlivých typů Boeingu 737 nevím, ale zase jsem se více zorientoval v postupech startu a přistání, Youtube je plný videí ze startování letadla i vlastního letu, často i s vysvětlujícím komentářem. Ve finále to vlastně není tak složité, letadlo je vlastně počítač, naprostou většinu ovládacích prvků je pro vlastní holý let možno nepoužít, tak mi docela vzrostla sebedůvěra.

Když jsem seznal, že více už toho asi nepochytím, dohodl jsem termín a s celou rodinou jsme dorazili na místo. Simulátor je věrný včetně části kabiny pro pasažéry a tak se zážitku může účastnit více lidí. Dokonce v oknech cestujících jsou monitory kam se promítá věrný obraz krajiny. V předpokoji je i bar tak jsem si dal před letem na kuráž jednu plzeň a pro jistotu ještě jednu. V reálu se tomu říká předletová příprava.

01_predletova_priprava_.JPG

To mělo za následek, že jsem musel na wc a obával jsem se, že jako většina zařízení zde bude také originál z letadla kde se nepůjde ani otočit, ale naštěstí to byl standardní prostorný záchod.

Po usednutí do levé kapitánské sedačky jsem přejel zrakem všechny přístroje a seznal, že letadlo je již nastartováno a připraveno k letu. Dodatečně mám pocit zda jsem se instruktora, skutečného kapitána Martina dopravního letadla, trochu nedotkl, když jsem se po třech měsících na Internetu a dvou plzních choval dost suveréně a více méně si nenechal nic vysvětlit. No ale odstartovali jsme z Ruzyně a trochu se proletěli.

02_start_ruzyne_.JPG

Pak jsme si nechali doporučit start z Insbrucku, to je letiště v údolí mezi vysokými kopci a proletěli jsme se údolím. Simulátor byl asi nastaven na nízkou obtížnost, takové zatáčky by se v reálu asi vykroužit nedaly.

03_insbruck_.JPG

Nakonec jsem zkusil přistát ve Funchalu na Madeiře a to se snad také docela povedlo.

04_madeira_.JPG

A vše v režimu VFR, navigační počítač jsme moc nevyužívali! Pak jsem sedadlo přenechal mladému Tomášovi, ten neměl tolik nastudováno, ale úspěšně odstartoval, první pokus o přistání skončil před letištěm v moři ale napodruhé úspěšně přistál. Pak si to ještě vyzkoušel dcera a tím jsme vyčerpali vyměřený čas. Já jsem zatím relaxoval.

05_na_stridacce_.JPG

V předsálí jsme se ještě občerstvili, já jsem dostal diplom a pak jsme si uvědomili, že vlastně zdržujeme, protože jsme ten den byli poslední zákazníci a tak jsem poděkovali a rozloučili se a přesunuli na večeři do nedaleké restaurace vidličky a nože. Ale to už je jiná pohádka, jak říkával Kipling.

08_ve_vzduchu_vyhladne_.JPG

Co dodat? Ono to skutečně je jako ve skutečnosti, podle videí jsem měl vše nastudováno a tady jsem si mohl vyzkoušet skutečné pedály, ovládá se směrovka a brzdy. Také brzdění reverzem na zemi jsem si zkusil na živo. Hodina utekla strašně rychle, a i když jsem letěl jen část času, stejně jsem skončil úplně propocený. A všechna tlačítka a páčky jsou skutečně tam kde jsem očekával.

06_vsechno_je_eremy_.JPG   07_jako_skutecne_.JPG

Asi na základě této zkušenosti jsem od mladých dostal k svátku joystick a plynové páky k leteckemu simulátoru. Kdysi jsem měl nainstalovaný Microsoftí FSX ale počítač na to tehdy nestačil, tak jsem odinstaloval a odložil do zapomnění.  Nyní disponuji Intel i7 čtyřjádro, 8GB ram a 1TB SSD disk, tak jsem FSX znovu rozdráždil. Počítač vše zvládá s rezervou i v nejlepším rozlišení, tak ještě dokonfigurovat zbytek a znovu vzhůru!

Aby nebylo všechno jen růžové, když jsme se po zážitku a po večeři vraceli domů, nějaká mládež mne v tramvaji pustila sednout. Smutný zážitek. Inu musím předělat obrázek v úvodu tom.dokola, padesát už dávno není pravda.

Zpátky