Dovolená 2020

Aneb kde všude jsme letos nebyli

Konec roku 2019 byl takový hektický, svátky, narozeniny, Vánoce a tak. Co komu darovat? Ze všech stran zaznívalo "Darujte zážitek" a něco na tom je. Různé krámy se doma jen hromadí a za chvíli to není kam dávat, nebo to přestane fungovat. A nejlepší zážitek je cestování! Tak na rok 2020 jsme toho měli v plánu docela dost. Hned zjara byla v plánu návštěva Gruzie a Arménie, po měsíci návštěva Kyjeva s výletem do Černobylu. Viděl jsem seriál Černobyl od HBO a taky bych chtěl (nechtěl) být takový pěkně červeně opálený v obličeji. V létě byly v plánu Azorské ostrovy a na podzim jsem se chystal na kole na Balkán, název zájezdu Balkánské trojmezí - Řecko, Makedonie a Albánie vypadalo slibně. Skoro by na to nestačila dovolená a musel bych s ní docela šetřit. A abych nezapomněl na kulturu, měli jsme celá rodina také koupené vstupenky na vystoupení Cirque du Soleil který měl v létě účinkovat v Praze s pořadem Totem. Dost jsem o nich slyšel a viděl i videa a vypadalo to velice slibně.

V zimě přišly první zprávy o epidemii z Číny, vyadalo to dost vzdáleně, ale v hloubi jsem očekával problémy. Ona moje zkušenost posledních let je taková, že když se může něco podělat tak se to taky podělá. A tolik naplánovaných cest si říkalo o nějaký problém. V březnu to všechno bouchlo i u nás, pamatuji si to jako dnes. Ve čtvrtek 12.března jsem byl ještě naposledy v práci, pak přišel pokyn od pátku pracovat z domova, což mi jako ajťákovi nečiní problém. A v pátek 13.3. jsme byli naposledy na obědě v restauraci ABC v Braníku, pak se všechno zavřelo. Naštěstí alespoň začínalo jaro a dalo se sedět i na zahradě, i když s rouškou se muselo jezdit i na kole. První padla Gruzie, ale byli jsme optimisté a cestu přeplánovali na srpen. To už bude určitě všechno v normálu. Pak padl Kyjev a tady už byl s optimismem konec, tak jsem dostal první poukaz. A pak už to šlo ráz na ráz, takže aktuálně máme šuple plné poukazů a ze zážitků jsem absolvoval jen Kurz přežití v přírodě. Cirque  du Soleil prakticky přestal existovat, vstupenky na jinou akci jsem si nevybral, aktuálně také není na co. Jsem zvědav, až se příští rok začne lámat chleba a cestovní kanceláře budou muset začít vracet prostředky na nerealizované poukazy, kdo a zda-li vůbec to přežije. Vše by snad mělo být pojištěné, uvidíme. A jako třešnička na dortu vypukla v Arménii válka, tak s tou je konec definitivně.

Na závěr bych rád napsal něco optimistického, ale moc mne toho nenapadá. První vlna moribundu přišla v březnu a poslední omezení skončila prakticky až na konci června. To je čtvrt roku. Nyní se hovoří o tom, že to rozvolňování bylo příliš rychlé, tak bych to viděl tak na půl roku, když to půjde dobře. Tak někdy v dubnu 2021 budem zase v normálu, alespoň ti, kterým v zimě doma nerupne v kouli. Snad to není poplašná zpráva ale mně to tak nějak vychází, nestane-li se zázrak, tady by možná vedle zdravotnictví mohla ještě zapracovat církev?

A snad něco o cyklistice, když jsme Dokola. Adam zveřejnil na Youtube svoje cesty do/z práce na kole a má již řadu (v řádu jednotek) shlédnutí. Já na kole jezdím prakticky denně, ale nějak to nepřibývá, letos to bude tak okolo 5000 Km. V létě jsem dával nový řetěz a to bude z údržby asi letos vše. Snad bude aleaspoň mírná zima aby se dalo jezdit nepřetržitě, ale ono se podělá i tohle.

A úplně něco na závěr, pár obrázků určitě neuškodí, tak taková směska.

Letos po řadě suchých let konečně rostly houby, hlavní sezona vyšla myslím na srpen, ale ani teď na podzim to, alespoň fotograficky není marné

06_houby_.JPG 07_houby_.JPG 08_houby_.JPG 09_houby_.JPG

Nějaká ta panorámata, Brdy, Karlovo údolí, léto, podzim

03_brdy_.JPG 02_karlovo_udoli_.JPG 04_leto_.JPG 05_podzim_.JPG

Z šeltiáka Oldy se stal fešák, ale taky si rád schrupne

10_olda_.JPG 11_olda_lezici_spici_.JPG

Aktuální stav kola, již se zimní výbavou (blatníky)

01_kolo_.JPG

A nakonec taková trochu záhada. Dal jsem si na kole okruh jehož velká část vedla brdskými lesy, z Chouzavé po modré-zelené-modré do Vížiny. A prakticky uprostřed divočiny, kde je to k nejbilžší civilizaci minimálně 5km je uprostřed cesty hydrant. Vodovod a tady? Odkud a kam a pro koho? Všude okolo potoky? Mimozemšťané? Vojáci? Recese? Ale mám foto tak se mi to nezdálo.

12_hydrant_.JPG

No a to bude zatím asi všechno, jak je moderní říkat: společně to zvládnem a mírný průběh!

 

Zase zpátky Dokola