Šluknovsko

Dnes je toho plná televize a další media, ale kdysi nikdo nevěděl kde to Šluknovsko vlastně je a Petr Čtvrtníček tvrdil že to je někde dole na páteři. Takže tam to není (i když v přeneseném slova smyslu to není úplně nesmyslná formulace a nesmyslné místo), je to v Severních Čechách. A denně se o tom někde dá dočíst. Ale o tom psát nechci.

Je to krásný kraj, relativně liduprázdný a turisticky ještě poměrně neobjevený. Dnes možná taky trochu nebezpečný. V létě jsem tam strávil týden a dokonce občas i na kole, tak myslím, že to na naše stránky patří. Kolo - mám na mysli skládačku Dahon o které se zmiňuji již zde. Cyklocomputer na ní nemám ale odhadem možná tak 200km za týden najezdila. Za životní výkon považuji zdolání vrcholu Jedlová, i když přiznávám, že pod vrcholem jsem kus tlačil. A na vrcholu jsem objevil zaparkovanou podobnou skládačku dokonce s elektropohonem. Vedle na Tolštejně je příjemná hospoda a pak pěkný sjezd dolů až do Jiřetína. Cestou dolů jsem měl zase obavy abych neletěl přes řídítka, pod vrcholem je sklon skutečně značný. Výjezd na Tanečnici (zase jiná rozhledna) byl mnohem mírnější, ale zase je zde šotolina a odvodňovací stružky a ty jsou docela široké a dlážděné. Měl jsem obavy abych neprosekl plášť nebo ráfek a tak jsem je přenášel. A protože jich tu je asi 20.....Vlastně to byla obdoba indiánského běhu - indiánská jízda na kole, vždy 20 metrů jet, pak zastavit a přenést kolo a zase jet. Každopádně skládačka šlapala jako hodinky, žádný defekt ani jiný problém. A večer nebo ráno ještě zafungovala jako nákladní kolo a dovezla nákup.

Snad ještě jednou klady a zápory. Opět musím opakovat jak mne příjemně překvapují jízdní vlastnosti. Ideální na drobné pojížděčky ale ani 50 km není problém a díky sedmi převodům na běžné silnici se dá vyjet všechno. Blatníky umožňují jezdit i za deště a na nosič se leccos vejde. Problémy nastanou jakmile se sjede ze silnice. Malé hladké pláště se beznadějně zahrabou a malá kolečka uvíznou v každé díře. Ale na to není určena a tak bych to nepovažoval za žádný problém. Takže i po roce spokojenost.

A pár foteček

Zpátky