Řím,Neapol,Capri,Ischia    italie.jpg

Pár fotek

Jen telegraficky protože by to bylo nošením dříví do lesa. Zaletěli jsme se tam podívat na pár dní koncem května, program byl opět nabitý, bylo tam hezky, počasí nám docela přálo. Párkrát i zapršelo ale to na chození po městě je skoro dobře. Řím je monumentální a takový italsky chaotický, metro jsme nevyzkoušeli. Historické centrum je relatiovně malé a tak lze většinou obejít vše klíčové pěšky. Něco mne příjemně překvapilo, něco zklamalo. K dispozici jsme měli český autobus který tu tráví sezonu a vozí zájezdy ( a na podzim se vrátí asi do čech). Po pár dnech jsme přejeli do Neapole a odtud podnikli dva lodní celodenní výlety na Capri a Ischii. Samozřejmě jsme nevynechali ani Vesuv a Pompeje. Neapol mi přišla ještě více italská než Řím, místní specialitou jsou všude hromady pytlů s odpadky, asi tu nepoužívají popelnice. Odpadky se pravidelně odváží ale stejně je to zajímavá podívaná když se všude po městě tyčí hory pytlů. Ostrovy Capri a Ischia jsou již plně turistické, i přes minimální rozměry je tu pár kilometrů silnic a docela živý provoz. Poslední hotel byl jižně od Říma skutečně jen na přespání protože již brzo ráno jsme museli na letiště, také abychom se vyhnuli případným zácpám.

Jenom takové postřehy jak se vybavují na mysli. Vatikán mi přišel mnohem menší než jsem si vybavoval z filmů, na břehu Tibery vede asfaltová cyklostezka prakticky po rovině napříč městem, to jsem v Římě nečekal. Památek je všude strašně moc, vůbec v této oblasti se asi nedá kopnout do země aby nevypadla nějaká památka a je pak asi otázka co zničit a co zachovat. Andělský hrad těží hlavně ze své polohy na břehu řeky, někde v lese by zdaleka nebyl tak fotogenický. Na vrcholku Vesuvu vedle stánku stálo zaparkováno služební auto - starý malý fiat sice 4x4 ale i tak klobouk dolů kam dokázal vyjet. Pompeje jsem již navštívil podruhé a tady musím zmínit obdiv, stále zírám jak lidé žili před dvěma tisíci lety, prakticky stejně jako dnes, možná lépe. U nás jsme v té doby prakticky ještě lezli po stromech. Abychom si po návratu připomněli Řím pustili jsme si doma film Andělé a démoni, po jehož stopách jsme prakticky v Římě chodili.

Co dodat? Kolo žádné, ale určitě je zajímavé se tam i tak podívat. Ná návštěvu ostrovů jeden den úplně stačí, nedovedu si představit co bych tam dělal třeba týden, prochodit Řím a Neapol by určitě chtělo více času ale snad zase někdy příště. Po pár dnech návštěvník začíná mít města dost a zase by rád měnil za nějakou přírodu. Na žádný bezpečnostní problém jsme nenarazili, asi se to v Itálii hodně zlepšilo a u nás hodně zhoršilo a tak se hůře cítím třeba někde v Nuslích v Praze.

Zpátky