28 000 km

  

A je to tady - dne 24.3.2013 kolo dosáhlo 28 000 km. Když tak koukám na Dokola - posledních 1000 km trvalo 2 měsíce - ale bylo to v zimě tak to není tak špatný výsledek. I když letošní zima celkem cyklistice přeje, až na několik dní kdy bylo skutečně drsné náledí anebo skutečně hodně sněhu se dá jezdit prakticky pořád. A taky se jezdí, cestou do práce jsem vždycky někoho potkal. Ve fotkách je jako obvykle zachyceno kde k tomu došlo a stav displeje. Ale událo se toho samozřejmě více. Adam aktualizoval úvodní stránku Dokola - ano toto není celé Dokola a správně by jste měli začínat tady: http://www.dokola.cz/ ale léta se tam nic nedělo až nyní se něco málo změnilo i když bychom čekali více!

Jak se blíží jarní sezona stále jsem se chystal na rekonstrukci kola po zimě. Mám  připraveno mimo jiné nové devítikolečko, přehazovačku, řetěz, trojtác a různé další drobnosti. Ale počasí stále nepřálo - až před týdnem jsem do toho praštil a aby toho nebylo moc najednou tak jsem pro začátek vyměnil řetěz, přehazovačku a devítikolečko  + nutná údržba a seřízení. Není třeba se toho bát, byla to lehká práce a seřízení prakticky není třeba - pootočit šroubkem dorazů na přehazovačce. Tak snad pár ilustračních snímků, náhradní díly s prezidentskými kandidáty, uklizený pracovní stůl, stará přehazovačka a kolo v novém.

        

Vše jsem zvládl v neděli 17.3. a v euforii jsem chtěl sundat i blatníky ale něco (prozřetelnost? osud? bůh? zkušenosti?) mi na poslední chvíli zadrželo ruku. Odpoledne jsem vyrazil lehce vyzkoušet nové díly - vše fungovalo v pořádku ale z lehké projížďky bylo nakonec 82 km přes Beroun, hospody zavřené a tak jsem celou trasu absolvoval systémem start-stop bez občerstvení a to se mi vymstilo. Ke konci mně chytla bolest v koleni a večer pak totální křeč v obou nohách. I to počasí - přes den bylo až 13 stupňů nad nulou ale dojížděl jsem při pouhých 5ti stupních nad nulou a v silném protivětru. Prostě jsem počasí podcenil a jarní slunce mne obelstilo. A pro ilustraci nedělní odpoledne a úterní ráno.

  

Samozřejmě jak se dalo čekat poté napadl sníh - docela hodně i v Praze - a nové součástky dostaly křest solí a sněhem - srdce mi při tom plakalo. Ale to se nedá nic dělat, kolo je buď výstavní exponát nebo nástroj na každodenní ježdění a pak nelze plakat nad každým šrámem. Ale jak rychle sníh přišel tak zase odešel, alespoň v Praze, a o týden později jsem dokončil roční práce výměnou trojtácu a vyčištěním a promazáním dalších součástí - přední a zadní brzdy, pedálů a středu. Poslední co mi ještě zbývá je přední vidlice, což pro mne bude premiéra, celou jsem jí ještě rozebranou neměl (o zážitky se podělím). Ale to si nechám až definitivně sundám blatníky, což plánuji po velikonocích. Tak pro ilustraci trojtác a elektrifikovaná krajina na okraji Prahy.

  

Takže dnes opět pár kilometrů a vyšlo to tak že současně kolo oslavilo 28 000 km což mu ze srdce přeji. Ale teplo nebylo a vítr pokud nebyl zrovna v zádech byl sakra znát.

Jedna telegrafická - příznivci Prokopského údolí v Praze mají asi poslední možnost návštěvy vápencové krajiny, v horní části u silnice přes zimu vyrostla (ještě roste) vila, na stromě s cedulí přírodní rezervace je přitlučené stavební povolení, nádherný symbol současnosti v Čechách. A v lukách nad údolím by se mělo stavět malé sídliště o několika stovkách bytů.

Zpátky