Epson CX5200D

Inkoustová multifunkční tiskárna Epson z roku 2003, resp. jsem na některých částech objevil dokonce datum 2002. Sloužila 10 let až dosloužila. V servisu byla dvakrát, poprvé se přestala pohybovat tisková hlava, prasklo uchycení k pohonnému řemínku, servis vyřešil slepením, podruhé tiskla hůře a hůře, bylo vyměněno čerpadlo na inkoust (alespoň tak to nazval servis). Pak jsem se zařekl že potřetí už tiskárna do servisu nepůjde a v případě další závady už půjde do odpadu - a tiskárna se zalekla a k poruše už nedošlo. Taky jsem asi po pěti letech rezignoval na značkový inkoust a začal pořizovat neznačkový, zpočátku bez vlivu na kvalitu tisku. A léta běžela. Po deseti letech ale začal být už tisk špatný, vždy nějaká tryska zaschla a vyčištění dalo dost práce. Taky už měla tiskárna občas nějaké mentální problémy a při výměně tiskové náplně kdy má spolupracovat naopak dělala schválnosti. Uklidila hlavy na stranu a když jsem napřáhl ruku  opět vyjely hlavy doprostřed a podobně. Padlo rozhodnutí - a dost! - a bylo pořízeno nové zařízení, z piety také Epson typ XP-405, funkčně asi tak obdobné, akorát má navíc wi-fi ale to snad ještě před deseti lety nebylo ani vynalezeno. Zatím tiskne ale jak dlouho vydrží teprve uvidíme.

Ale zpátky do historie. Vzhledem k nové tiskárně bylo možno starou zlikvidovat, a když je ta možnost co se jí nepodívat pod sukně? A tak jsem jí rozebral skutečně na prvočinitele, něco nafotil a prozkoumal (a pak roztřídil do odpadu k recyklaci abych uklidnil naši čtenářové).

     

Po rozebrání se podařilo dokonce lokalizovat obě opravy, je vidět slepený díl a asi i vyměněné čerpadlo na inkoust. Vysvětlila se jedna záhada, kam se ztrácí inkoust, tak už to víme. Dno tiskárny je vyloženo něčím jako filc a sem se odkládá inkoust při čištění trysek (a možná i při tisku). Já tam měl zatuhlé jezero inkoustu, skoro mi připadá že větší část inkoustu neskončila na papíře ale na dně tiskány. 

     

A hned se mohu podělit s další zkušeností. Tato hmota (napůl zaschlý inkoust) je takové svinstvo že i Solvina je na něj krátká a já měl pár dní ruce jako č... pardon afroameričan. Dalším překvapením bylo podložní sklo skeneru. Zařízení sice skenovalo, ale sklo bylo z vnitřní strany úplně zanesené elektronickým prachem, zvenku to vidět nebylo ale z vnitřní strany byl povrch úplně černý. Tak skončila tedy tiskárna Epson CX5200D a uvidíme jak se bude chovat následovník XP-405. Abych nějak zhodnotil na úplný závěr - tiskárna (multifunkce) sloužila a byla vcelku spokojenost.

Zpátky