Olda

Ano, je tomu už rok a půl co je nás doma o jednoho víc. Ne, nejedná se o nějakého řvoucího a páchnoucího kojence, ale o vysoce inteligentního tvora - psa Oldu, rasy šeltie. Již jsem se o něm tady zmínil. Musím se přiznat, že jsem byl odjakživa ke psům dost kritický, taky pes je nepřítel cyklisty  a po setkáních se psy v jižních krajích jsem si na kolo pořídil pepřový sprej (ten jsem zatím neměl možnost vyzkoušet, pouze na sobě -  a funguje). Ale, mladí si pořídili psa a moudře se rodičů neptali a to je vlastně dobře. Asi strávili nad výběrem nějaký čas a nakonec zvolili šeltii, shetlendský ovčák. Má být mimořádně inteligentní, menší a asi přichází docela do módy. Jako malé štěnáťko mi připadal něšťastný a opuštěný, ale snad jsme mu rychle vytvořili rodinné prostředí. Během několika dnů se naučil čistotnosti a i když se mu to  ještě několkrát vymklo, byl si vědom prohřešku a strašně se styděl.

 olda01_.jpg olda02_.jpg

 Je to dlouhosrsté plemeno a zpočátku jsme si libovali, že z něj moc chlupů nepadá. To byl ještě ale mladík, když dospěl, letošní podzim bylo třeba alespoň jednou týdně vysát a kdybychom chlupy někde shromažďovali, bylo by toho už na svetr. Asi to má společné s těmi ovcemi, které by měl teoreticky hlídat a které prakticky nikdy neviděl. Vlastně máme příbuzenstvo v jižních čechách a ti mají ovce, vyzkoušeli jsme, ale Oldu nejvíce zaujaly ovčí bobky, na které se vrhl a začal se cpát, což jsme mu zamezili. Asi to musí být pochoutka, nemohu posoudit, nevyzkoušel jsem. Původu je urozeného a jméno Olda vzniklo zjednodušením jména které má v dokumentech - All You need is Perla z Polabí, ale to by se špatně vyslovovalo. Perla z polabí je jméno chovatelské stanice, odkud pochází.  Vlastně má 2 sestry, ale kde je jim konec. Taky ale nezahálí, abslovoval už dvě soutěžní výstavy a umístění vůbec nebylo špatné.

 IMG_8969_.jpg IMG_9064_.jpg

Co dodat? Dost jsme si ho rozmazlili, ale to je náš problém a tak jsme to vlastně chtěli. Jednoho člověka by utahal, ale když je nás na něj více dá se to zvládnout. A můj názor?

olda_.JPG

JE KOUZELNÝ!

Zpátky