Bacín

Tak jsem dočetl knížku Václav Vokolek - Neznámé Čechy - posvátná místa středních Čech a musím říct, že doporučuji. Popisuje zajímavá místa Středních Čech (tedy z Prahy v jednodenní dojezdové vzdálenosti) z pohledu poutníka. Tedy nejen notoricky profláklé lokality jako Svatá Hora v Příbrami ale třeba i vrch Bacín kousek od Berouna. Popis vypadal zajímavě, dokonce to má být nejvyšší kopec Českého krasu - 499 m.n.m. Léta o tento vrch nikdo nezavadil až nedávno tam byl proveden archeologický průzkum a zdá se, že to bylo po tisíce let možná nějaké kultovní místo. Dnes je tedy zcela zapomenuté, dokonce sem nevede ani žádná turistická stezka. Podle mapy jsem zjistil, že okolo něj již léta jezdím ale nikdy mne nenapadlo ho prozkoumat. V neděli mělo být docela hezky (až na ten vítr) tak volba byla jasná - vzhůru na Bacín.

Notorický známý výjezd z Prahy podél Berounky až do Řevnice a pak táhlé stoupání na Liteň a do Vinařic. Těsně před nimi u silnice je onen kopec. Slunce krásně svítilo ale vítr docela foukal a to tak, že z různých stran a tak jsem se občas plazil krokem a občas letěl jako pták. Na kopec podle mapy nevedla žádná zřejmá cesta a tak jsem to ze silnice vzal přímo vzhůru svahem. Na úbočí jsem ještě objevil starý zarostlý lom a v něm vyplašil srnu a pak skutečně pod vrcholem bylo ono jezírko. Sice se špinavou vodou ale vzhledem k tomu jak bylo v poslední době sucho docela překvapivě velké. A v něm žabí jikry, tak to snad hned tak nevyschne, předpokládám, že žáby vědí co činí. Vedle jezírka je malý posed (nebo spíše chatka na kuří nožce) a na vrcholku je triangulační tyč. Taky je tu plno mechem obrostlých kamenů a v noci tu možná straší. Bohužel z vrcholu vyhlídka moc není protože je zarostlý křovím, chtělo by to mít pod sebou o pár metrů více. Lokalita bohužel nebyla zcela opuštěná, potkal jsem 4 (slovy čtyři) lidi, ale na nedělní odpoledne to není tak hrozné. Sjezd druhou stranou už byl mnohem jednodušší, jel jsem rozkvetlou loukou do Vinařic a na silnici. Louka byla rozkvetlá a dole jsem zjistil že jsem od kolen dolů úplně žlutý asi od pylu, naštěstí alergií netrpím.

Další zastávku jsem si naplánoval v Tetíně, kde u kostelíka nad řekou je malá hospůdka provozovaná místními hasiči a zatím nikdy nezklamala. Bohužel tentokrát zklamání, neměli pivo. Dal jsem si tedy červenou limonádu a na lavičce odpočíval. V tom pivo přivezli, asi další hasič svým autem. V tom jsem si připadal jak ve filmu Slavnosti sněženek, všichni vyběhli ven a pomáhali sud vykládat. Ten jim různě padal a já byl zvědavý zda se piva dočkáme nebo ne. Nakonec vše dobře dopadlo a já si dal jednoho Zubra a pokračoval v cestě - dolů do Berouna k nádraží, pak přes most a podél Berounky do Hostíma, kde jsem U krobiána plánoval další pivo. Tady dole u Berounky už bylo lidí požehnaně ale dalo se jet. V Hostímě jsem si podle plánu dal jeden kvasničák a při odjezdu zjistil, že mám prázdné zadní kolo. Tak jsem kolo odtlačil za hospodu, nebudu všem dělat zábavný program a duši vyměnil. Pak už byl čas vyrazit zpátky a tak přes Bubovice do Radotína, kde jsem se odměnil posledním Granátem. Domů už to bylo co kamenem dohodit tak ještě natrhat zeleň pro zvířata (morče a andulky) a hotovo. Pěkných 90 km. Večer jsem byl dost zdrchaný, nějak jsem asi podcenil pitný režim a nebo silný vítr si vzal více sil než jsem předpokládal.

Co dodat? Bacín doporučuji, ale nejezděte tam všichni proboha. Knížka je skutečně napsána zajímavě, už mám z knihovny půjčeno volné pokračování a ve výloze knihkupectví jsem už viděl dokonce třetí díl. Ve fotogalerii je pár foteček z cesty (a poslední fotka zachycuje "Ekofarmu" v Chuchli - kdyby někdo sháněl zaručeně zdravé selátko tak zde určitě.....). Něco faktografie vytěžené ze sítě (a vůbec - více si najděte sami):

Bacín je se svojí výškou 499 m nejvyšším bodem na území CHKO Český kras. Jedná se o unikátní lokalitu také z hlediska archeologického a historického. Ke kultovním účelům opakovaně sloužil po 10 tisíc let. Vrch Bacín je nenápadným vrchem uprostřed mírně zvlněné krajiny Českého krasu. Přesto, že je nejvyšším bodem celého okolí, okolní reliéf terénu nikterak výrazně nepřevyšuje. V rámci Hořovické pahorkatiny, geomorfologického celku, do kterého Bacín spadá, nejvyšším bodem není. Tím je 508 m vysoký vrchol Na Skále v Holoubkovské kotlině.

A poslední poznámka. Fotogalerii léta vyrábím v programu jAlbum, přes automatické aktualizace jsem se dostal z verze tuším 6 na současnou 9.1.3. Původně naprostá spokojenost, nechtěl jsem nic složitého a sofistikovaného ale spolehlivý nástroj, který mi umožní několika kliknutími myši vyrobit požadované. Jak šla léta zvyšovala se i verze programu a přibývalo funkcí. Ale nyní jsem už dost vyšuměl. Po hodině klikání jsem dostával nejrůznější výsledky, vše blikalo svítilo a hýbalo se ale onen původní jednoduchý vzhled jsem už nedosáhl. Tak nevím - je tohle pokrok?

A snad ještě plánek z knihy - smím?

A zpátky