Irsko

Jemní lidé - drsná whiskey.

Pár fotek viz fotogalerie.Mapka.

Jinak jen pár postřehů:

1)Na Irském ostrově se rozkládají 2 státy - Irská republika a Severní Irsko (součást Velké Británie).Rozdíl mezi nimi není žádný,hranice žádné.Pouze v jedné části se platí eurem a ve druhé britskými librami.A vzdálenosti jsou uváděny v kilometrech a v Severním Irsku v mílích.Což je docela veselé,protože se jede po silnici a v jedné části 50 znamená 50km/hod a o kus dál skoro 80km/hod.Hranice se poznají pouze podle velkého množství směnáren.

2)Počasí je všude takové irské.Docela teplo ale co chvíli prší.Často ani neprší ale spíše jen mží.Mají pro to rčení,že padá tekuté sluneční světlo.

3)Tráva je tam skutečně zelenější!A nemám na mysli marjánku.Prostě tentokrát skutečně platí že na druhé straně plotu je tráva zelenější.Ale určitě to dělá ta zálivka a pak to teplé podnebí.

4)Whiskey.To počasí skutečně chce něco pro zahřátí.Irové se chlubí,že jejich whiskey je třikrát destilovaná na rozdíl od dvakrát destilované whisky spořivých skotů.Každopádně irská káva se pít dá.Překvapilo mne,že se nejedná o nějaký starověký nápoj,ale produkt 20.století,kdy bylo prvním leteckým cestujícím zima (není divu na těch vrtulových dvojplošnících) a tak se to vyřešilo irskou kávou.Dnes se to řeší klimatizací.

5)Cyklistika.Na kole jsem nejel,ale potkali jsem český autobus s nějakou cyklovýpravou,nevím,o jakou cestovku se jednalo. Dodatečně jsem studiem katalogů jistil,že všechny cestovky sledují tradiční trasu.Každopádně cyklistů jsme moc nepotkali,i když ve městech se občas dalo narazit na cyklostezky.

6)Pivo.V Irsku produkují celou řadu piv,ale určitě nejznámější je černý Guinness.Myslím,že z plechovky nebo láhve to už určitě není ono,ale sehnat se dá i v Čechách.Točí se specifickým postupem.Nejprve se na jeden zátah natočí třičtvrtě sklenice,pak se nechá alespoň dvě minuty odstát a dotočí až po okraj.Na vrcholu je smetanová pěna a zručný výčepní do ní ještě vykrouží harfičku - znak pivovaru.

7)Jízda vlevo.Asi se na to dá zvyknout.Každopádně ze zadního sedadla autobusu v tom nevidím problém.Jiné to bylo při přecházení ve větších městech,skutečně člověk netuší,odkud nějaké auto přijede.Ale i zde,jako vlastně všude kromě Čech se řidiči chovají slušně a nikoho nepřejedou.

8)A nakonec pár slov,zhodnocení a tak.Irsko zajímavá zkušenost,stálo to za to.Stálo by to i za cyklovýpravu.Celkem slušná země,kde se zdá být docela pořádek.Je tam obrovské množství cizinců - jen aby jim to nezlámalo vaz.

Zpátky Dokola