Stan Troll S *

Pro naše pravidelné návštěvníky není jistě žádným překvapením že při svých výletech používám občas stan Troll S. Ano, bude tomu již bezmála deset let co jsem si ho pořídil a nechci tvrdit že je používán denně ani každý rok pravidelně ale když se to posčítá tak už nějakou dobu provozu za sebou má. A to hlavně ten provoz nejnáročnější kdy se jedná o přespání pokaždé na jiném místě, takže večer rychle postavit děj se co děj a ráno sbalit třeba i mokrý. Letošní zimu jsem náhodou kdesi na Internetu zahlédl tento stan v akčním výprodeji za 999 Kč což byla cena za kterou ho nebylo možno nekoupit. Původně před deseti lety stan stál pokud se nemýlím asi 2500 Kč.

Takže nejprve snad popis stanu - i když na Internetu určitě lze nalézt dostatek těchto informací. V praktickém obalu je sáček s železnými kolíky, sáček s tyčkami, tropiko s podlážkou a vlastní stan. Vše má udáváno váhu lehce přes 3 kg a za reálný údaj považuji tak 3.5 kg. Podlážka je ze silné syntetické folie která mi připadá stejného typu, z jaké Vietnamci šijí velké nákupní tašky. Nevadí, materiál je to pevný a odolný i když docela těžký. Vůbec myslím že podlážka je nejtěžší částí stanu. S tropikem tvoří pevný celek a tropiko je přírodní - myslím že lněné. Z tohoto důvodu nelze nouzově postavit třeba jen vnější stan ale vždy jen komplet s tropikem. Barva tropika je žlutá a vnější stan má neutrální šedo zelenou barvu. Tyčky jsou standardní laminátové a kovovými spojkami a kolíky jsou železné. Šlo by dokoupit bez problémů hliníkové ale úspora hmotnosti je nepatrná a rozdíl v pevnosti propastný. Zvláště v jižních zemích kde je podkladem často skála nebo štěrk je odolný kolík nezbytnost. Stan je typován jako dvoumístný s možností nouzového přespání tří osob. 2 osoby se vyspí pohodlně včetně určitého množství bagáže uvnitř stanu (zbytek lze uskladnit v předsíňce) ve třech jsem to nikdy nezkoušel ale věřím že tři osoby by ve stanu mohly přečkat (netvrdím že pohodlně přespat) noc.

Nový stan na první pohled vypadá zcela identicky, až na mírně odlišný barevný odstín. Teprve při stavbě začnou vyplouvat odlišnosti. Celý balík je poněkud menší (to může být dáno originálním složením a časem může nakynout) a zdá se lehčí. Tady se hmotnost opravdu pohybuje okolo 3 kg. Kolíky jsou naprosto identické, jen jich je o několik méně. Podlážka je také identická ale tropiko je syntetické. Tady určitě vzniká určitá úspora hmotnosti a troufl bych si tvrdit i vyšší odolnost proti vlhkosti a plísni. Tyčky mají na povrchu síťovaný vzor a je otázka zda jde pouze o okrasu nebo skutečně je použit nějaký odolnější laminát odolný proti štípaní. Vnější stan je ze stejného materiálu jako původní pouze v poněkud jiném barevném odstínu. Tady se pak objeví největší rozdíl, vchod i předsíňka jsou umístěny na širší straně stanu a upevňovací šňůry vedou z rohů stanu a ne ze středu stěn jako dříve. Celkově je zde méně úchytek pro kolíky - proto jich je také dodáváno méně První stavba byla bez problémů a vše do sebe pasovalo.

Silné a slabé stránky starého stanu. Rozhodně bych vyzdvihl jednoduchost a spolehlivost. Stan zvládne postavit jedna osoba i za náročných podmínek (tma, vichr, déšť) během několika minut a nouzově se lze obejít i zcela bez kolíků. Stan nepropršel ani po celonoční průtrži mračen a podlážka neprotekla i když stan stál v cca 5 cm vody. Vydržel 14 dní balení za mokra. Kolíky vydrží docela dost a pokud se ohnou není problém je narovnat. Šití je taky kvalitní a stan se nezačal nikde párat - a to občas dostal do těla když zvlhlý po noci stál celý den na slunci a vypnut se tak ze šňůry zvučely jak struny u kytary. Ale abych jen nechválil, narazil jsem i na několik problémů. Paradoxně jako nejslabším článkem se ukázaly tyčky, které se postupně začaly na více místech podálně štípat. Částečně pomohla šedá lepicí páska ale štípaní se tím nezastavilo. Zkusil jsem nové tyčky poptat v podnikové prodejně Hannah v Praze, ale koukali na mne zde dost vyjeveně a nakonec připustili, že tyčky by bylo možno objednat ale za cenu, která se blíží ceně nového stanu. Tož tudy ne přátelé. Uvažoval jsem o samovýrobě z něčeho pořízeného v Obi a podobně ale nakonec jsem vše díky novému stanu vzdal. Druhou problémovou věcí se ukázal zip vstupních dveří. Ve skutečnosti se jedná o celou sofistikovanou soustavu zipů, protože lze vchod rozepnout zezdola nebo seshora a ještě otevřít síťku na vchodu také seshora nebo zezdola. Jeden jezdec se rozbil a vchod se dal i nadále zavírat a otevírat, ale bylo třeba používat pouze jeden určitý jezdec. Tento problém by se už bohužel nijak jednoduše opravit nedal, zdálo se, že příčinou je celkové opotřebení zipu v určitém místě. Na nic dalšího podstatného si nevzpomínám.

U nového stanu zatím nelze hovořit o žádných zkušenostech z delšího používání. Umělé tropiko může být spíš výhodou. Tyčky by mohly být odolnější, i když nalisované kovové koncovky vypadají poněkud éteričtěji. Menší počet kolíků a úchytných míst nemusí být na škodu, většinou jsem stejně všechny úchyty nevyužil. Plastové příchytky tropika k tyčkám vypadají ale poněkud slaběji a zde je otázka, zda nějaká nepraskne. Dříve se překřížené tyčky uprostřed přivázali tkalounem na uzel, nyní je zde oko a tím je tyčky nutno provléknout. To považuji jednoznačně za zhoršení - stavba se tím trochu komplikuje. Původní uchycení šňůr uprostřed stěn mělo za výhodu že uvnitř bylo více prostoru a ani zatížené stěny se neprohýbaly dovnitř. Nynější uchycení v rozích bude určitě stabilnější např. ve větru ale možná bude uvnitř méně místa. Přemístění vchodu z úzké strany na širší je pro mne nezvyk, ale možná, že se to káže jako přínos. Velikou neznámou je samozřejmě dlouhodobá odolnost ale to ukáže čas. Vzhledem k současnému trendu katování kostů (a kvality) mám ale obavy, že tento stan tolik co jeho předchůdce nevydrží.

Co dodat? Řadu zmíněných detailů je možno shlédnout ve fotogalerii. Vzhledem k pořizovací ceně (999 Kč) není co řešit a stan považuji za dobrou koupi.

Aktuálně jsem se podíval na stránky f.Hannah ( www.hannah.cz ) a - tento stan již není v nabídce. Takže vyřešeno, stan se již nevyrábí a je možno koupit nějakého nástupce za cenu začínající zhruba na trojnásobku. A na závěr pro šťouraly zdůrazňuji že s f.Hannah nejsem nijak spřízněn a jedná se pouze o mé soukromé postřehy.

Tož Dokola - tedy vlastně zpátky.

*) A co praví Wiki:

Troll je bájná postava ze severské mytologie, potomek obrů nebo přímo obr. Trollové nejčastěji žijí v horách, číhají podél cest, anebo se skrývají pod mosty. Jsou velcí, velmi silní, ovládají primitivní škodlivá kouzla a většinou požírají lidi. Troll je jednoduchý až hloupý a rád škodí lidem. V pověstech se od středověku trollové postupně zmenšují, v současnosti je v obecném povědomí známo mnoho druhů od malých potměšilých trpaslíků nebo skřetů až po silné kamenné obry. Ve svých dílech je zmiňují například spisovatelé John Ronald Reuel Tolkien, Terry Pratchett, Henrik Ibsen a řada jiných převážně v žánru fantasy.