10 let Tom Dokola

(a další aktuality)

Když tak listuji v zažloutlých stránkách našeho (vašeho) Dokola zjišťuji, že je tomu právě 10 let kdy jsem naši čtenářové začali zásobovat jistě zajímavými infomacemi o cyklistice (a nejen o ní). První můj příspěvek byl o mikulášské cyklovyjížďce a jak vidím z profilu trasy docela se vydařilo, počasí bylo asi takové standardní. Vysloveně žertovná je následující aktualita o 44 000 km, shodou okolností budu mít na tachometru současného kola za chvíli 41 000 km, ale už je to jiné kolo a mezi tím uplynulo 10 let a dalších 67 000 km. A ještě jedna zajímavá, vzhledem k tehdy prezentovanému profilu trasy je zjevné že cyklocomupter vydržel více než kolo, což jsem skutečně nečekal. Z tohoto textu je dále zřejmé že tak dlouho nevydržela ani výpočetní technika, z AMD jsme přesedali na Intel (nic proti AMD ale chudák Athlon 2500XP už dunění dnešní dynamické doby nestačil) (ale nebude zavržen občas ho nastartuji a spolu si zavzpomínáme) (občas dokonce vzpomínám s Intelem 486DX66 v MS-DOSu). To mně navozuje zajímavé téma do budoucna - skanzen výpočetní techniky, na čem jsme počítali a počítáme. Abych to nenatahoval, myslím že to bylo celkem slušných 10 cyklistických let a nezbývá než popřát si aby nám to vydrželo.

A snad jak je zvykem pro nedočkavce nějaké fotky

A aby to bylo o cyklistice - aktualita o 40 000 km. Naplánoval jsem výjezd na Vraní skálu u Zdic (o které jsem hodně slyšel a četl, dokonce vyšla knížka) a kilometrově to vypadalo že by oněch 40 tisíc mohlo padnou cestou ale nakonec mi pár kilometrů chybělo, protože to ale bylo celkem 126 km už jsem neměl sil kroužit někde po okolí bydliště a tak onen mezník se odehrál až následují den trapně v blízkém okolí Prahy. Na Vraní skálu jsem startoval z Prahy 15.11., zataženo ale radarové snímky byly čisté a tak vzhůru do Zdic. Trochu dobrodružství jsem zažil u Koněprus u Havlíčkova mlýna kde jsem měl namířeno táhlým sjezdem do Zdic, ale přestavuje se zde most, jako cyklistu by mě to moc nezajímlo ale most zde skutečně nebyl, staveniště oplocené a navíc několik pracovníků na stavbě. Přes Beroun se mi jet nechtělo a tak regonkoskuji terén a pár metrů se vracím, pak do lesa, pak na louku a potok překonávám přískokem-broděním. Obědvám ve Zdicích, je tu pěkná pěší zona a volná wi-fi, kontroluji radar a protože je na nebi stále čisto pokračuji na Vraní skálu. Tady je to dost do kopce, je třeba od Berounky nastoupat asi 200 výškových metrů a finále vedlo lesem po turistické cestě. Jediným kazem bylo dost výletníků kteří měli stejný cíl. Posledních pár metrů absolvuji pěšky, kolo zůstalo zamčené dole u stromu (přece jen jsme v Čechách) vyhlídka díky mlze nic moc ale bylo tu pěkně. Protože čas ještě zbyl, operativně volím jako další cíl vrch Velíz s kostelem a hřbitovem, to už ovšem brázdím Křivoklátské lesy. Velíz byl opuštěný, kostel zavřený a tak na vrcholku alespoň fotím kolo opřené a sochu místního bůžka. Pak už sjezd k Berounce a podél Berounky prakticky po rovině do Prhay. Dojíždím za tmy ale díky znalosti terénu a osvětlení kola žádný problém. Stálo to za to.

Profil trasy

Druhý den 16.11. je stále stejné počasí a tak odpoledne vyrážím alespoň do cyklistické mekky u Prahy - Chýně a pivovar. Kulatých 40 000 km vychází na autobusovou zastávku na Zličíně ale s tím se nedá nic dělat, my na Dokola nikdy realitu na růžovo nepřebarvujeme. Připadá mi že to začíná tak utíkat že ani nestíhám ta kulatá čísla na displeji dokumentovat ale naštěstí máme Dokola a tam to vždy najdu.

Fakt je že koncem roku 2004 to na Dokola nebyla žádná sláva, ale už že jsme to vydrželi 10 let a to si určitě zaslouží uznání, který podobný web se tím může pochlubit? Musím konstatovat že v dřevních dobách Internetu (to snad ještě neexistoval ani gůgl) když jsme narazili na zajímavou stránku odkaz jsme si uschovali. Odkazy mám stála uschovány ale kolik z nich ještě funguje? Prakticky žádný.

Zpátky Dokola