Morava

Všemina - kousek od Slušovic. Ale skutečně telegraficky. Strávili jsme tam týden, zase bez kola. Počasí docela šlo, párkrát zapršelo, prostě standard. Navštívili jsme v okolí kde co, samozřejmě ne všechno. Vůbec je to zvláštní (ale ne z mé hlavy) některá místa v cizině jsou už důvěrně známá (např. taková malá kašna u příchodu do Benátek, v parku, koupají se holubi, no dyť to taky musíte znát) a plno míst v Čechách které si ničím nezadají vůbec neznáme, a je to strašná škoda. Zajímavé jsou už Slušovice. Vlastně jsem tam před tím nikdy nebyl ale muselo to být mohutné. Už ty čtyřproudové silnice ze všech stran. Dnes už je to historie, silnice jsou už poloprázdné a protože udržovat všechny čtyři pruhy by vyšlo moc draho jezdí se často jen po jedné straně a na druhé je široký chodník.

Co tak namátkou vzpomenout? Snad Hostýn poutní kostel. Ale je tu toho mnohem víc, několik křížových cest rozhledna a větrná elektrárna (ta snad ani tolik neruší). Zrovna tu instalovali nový zvon a byl jsem docela zvědavý jak ho dostanou na věž. Bohužel jsme neměli čas stát tu celý den a odpoledne již bylo hotovo. Ale jeřáb tu žádný nebyl tak všechno asi poctivá ruční práce. Absolvovali jsme taky celou řadu hradů a zřícenin. Hned kousek ve Zlíně jsou Malenovice. Příjemným překvapením byla ZOO ve Zlíně. Rozlohou srovnatelná s Prahou ale prostředí úplně jiné, v areálu je zámeček a je to více botanický park než jen zoologická zahrada. Hrady snad zmínit Lukov, Brumov, Křídlo (ale to je tedy skutečná zřícenina kterou je docela těžké vůbec nalézt), hrad Buchlov a Helfštýn a další. A rozhledna byla pěkná Vartovna, úplně fungl nová a skutečná stavba jako rozhledna a ne přizpůsobený vysílač. U zámku Holešov je obrovský park, stačilo by málo a bylo by to jako někde ve Francii. A na zámku byla výstava obrázků Josefa Lady. Navštívili jsme i Luhačovice a tady jsou pěkně upravená místa ale najdou se tu i docela hrůzostrašné zříceniny.

Co dodat? Představoval jsem si jak to tady muselo vypadat před revolucí. Hotel se dnes jmenuje Sport Aktiv něco.. ale dříve to byl prostě hotel Slušovice. Přes den se tady asi pořádali konference a na večer je v lese nad hotelem koliba (nyní bohužel zavřená). Pěšky je to asi 300 metrů lesem ale vede tam i asfaltka pro ty co už zpátky nebyli schopni se udržet na nohou.Týden utekl jako voda, tady je pár fotek a zase zpátky

Dokola