Střípky 2017

To to utíká, když jsem publikoval první letošní příspěvek začátkem ledna nenapadlo mne, že uplyne čtvrt roku a Dokola - nic. Tak snad alespoň teď zase drobná aktualizace. Co se mezi tím událo? Zima snad konečně skončila, ale držela se, potvora! Skoro 2 měsíce tmy a zimy, všude náledí, které nechtělo slézt, silnice prosolené. Kolo dostalo do těla, já také, i přes zkušenosti a opatrnost jsem se nevyhnul několika pádům, naštěstí bez následků pro kolo i pro mne, pouze teď za světla vidím, že jsem si někde prodřel rukáv větrovky. U kola pro změnu začala zlobit přední brzda, diagnostikoval jsem průsak oleje okolo jednoho brzdového válečku. To je fatal, jakmile se zamastí destičky brzda přestane brzdit. Destičky jsem pravidelně čistil a tak jsem s tím nějaký čas dokázal žít, v okolí Prahy nejsou navíc takové kopce abych si na ně netroufl jen se zadní brzdou, ale trvalé řešení to není. Nakonec jsem se rozhodl brzdy vyměnit , Tektro Drako tedy sloužilo 2 roky a celkem slušně až ná pár slabších chvilek, ale už mu nevěřím. Zvolil jsem Shimano BR-M445, dokonce vzhledově a barevně vypadalo velmi podobně. Jako nečekaný bonus se zdá, že dokonce používá stejné brzdové destičky.

01_nove_brzdy_t.JPG   02_predni_t.JPG   03_zadni_t.JPG   04_rozdil_prakticky_neni_t.JPG

Výměna byla celkem hladká záležitost na jeden večer, nové brzdy mají pouze delší hadičky, což jsem zatím nezkracoval ale časem do toho půjdu. V příslušenství je ke každé brzdě dokonce jedna sada koncovek a tak by zkrácení měla být také triviška. Tolik k brzdám, ale na kole se jezdí stále. Koncem března jsem si dokonce dal (mojí oblíbenou) trasu P-Š-P, to znamená Praha Šluknov a po jednodenním odpočinku zase zpátky do Prahy. Profily tentokrát unavovat nebudu, ale protože i na „zadní“ trase přes Velvary, Roudnici a Českou Kamnenici začíná být nepříjemný provoz hledám stále nějaké objízdné cesty. A tak jsem tentokrát jel trasou sice delší ale zato více do kopce a tak cesta tam i zpátky mi dala pokaždé 157 km. Snad několik snímků z celé cesty.

05_konojedy_t.JPG   06_pres_den_hezky_t.JPG   07_rano_mraz_t.JPG

Ale taky pohledy které stojí za to.

08_u_ceske_kamenice_t.JPG   09_obrazek_t.JPG   10_rip_cestou_ku_praze_t.JPG

V odpočinkový den jsem na chalupě složil 10 metráků briket a odklidil spadlé větve ze stromů po zimní bouři abych mohl odpočinut vyrazit následující den zpátky. Nutno přiznat, že přes den v pátek 24.3. bylo nádherně modré nebe a na slunci to bylo jen na tričko, zato ráno v sobotu bylo 5 stupňů pod nulou! Pokaždé (čtvrtek a sobota) jsem startoval v 7 ráno a tak začátek byl dost frišný, ale výhledy stály za to. Navíc krajina okolo České Kamenice  byla v tuto dobu prakticky liduprázdná a tak jsem ráno snad hodinu nepotkal ani auto. To za to stálo. A nyní kolo netrpělivě očekává 58 000 km na displeji, to to utíká. Také jsem nedávno po zimě měnil řetěz, měl jsem obavy, měním sice pravidelně, ale kolo (a kazeta) bude mít najeto už možná 10 000 km a tak jsem čekal problémy a přeskakování. Ale po sto kilometrech, a to jsem měl najeto během pár dnů už si vše sedlo, teď už má řetěz asi 500km. Při tomto tempu bude za chvíli zase čas na nový řetěz.

PS. V okamžiku kdy jsem měl koupeny nové brzdy ale ještě nebyly namontovány – správně předpokládáte – původní přední brzda na kole začala sekat dobrotu a přestala prosakovat.

PS1. Poslední aktualizace, tak dnes 6.4.2017 se staly dvě významné události – ČNB ukončila měnové intervence a na displeji tachometru se zaskvělo očekávaných 58000.

11_58k_t.JPG   12_kolo_t.JPG

Zpátky