Nordkap

Aneb o tom slavném dobytí nejsevernějšího výběžku (Čech)

Píše se začátek července 2013 a naše výprava ve složení - já - na stroji - skládací kolo - se vydává pokořit nejsevernější výběžek Čech - Nordkap - ve Šluknovském výběžku. Jedu hodně nalehko a tak vedle skládacího kola a GPS nemám prakticky nic. Dle mapy by to měla být snadná záležitost i když z literatury vím že tam prý nevede žádná značená cesta. Ale už tam bylo tolik lidí a je to docela mediálně známé že se toho nebojím. Trochu jsem podcenil přípravu (jak jsem zjistil dodatečně) a tak odhadem určuji kýžený bod, dojíždím co nejblíže lesní cestou a pak už jedu přímo dle GPS. Musím říci že to byl docela masakr, a je úplně jedno zda jsem měl kolo skládací nebo horské, jet by se stejně nedalo na ničem. Kolo většinou vleču za sebou, komáří žerou, bořím se do bahna a občas mne šlehne přes lýtka nějaká větev. Prostě dokonalá divočina!

     

Po 2 kilometrech takových galejí dorážím na hranice, je tu z němeké strany pohodlná cesta, informační tabule a lavičky - ale Nordkap to není. Aha, já to spletl a Nordkap je o několik kilometrů dál. Už nemám sil a tak se vracím do civilizace, po lesní cestě - ale po povodních a rozježděná těžkou technikou, tak se stejně probíjím podél cesty lesem. První den - neúspěch. Ale alespoň jsem vyzkoušel techniku a sebe, a obojí zatím vydrželo.

Den poté. Opakuji pokus se stejným vybavením, pouze snad už přesněji vím kam se chci dostat. Po silnici přes Lipovou do Lobendavy a pak do osady Severní. Cesta se stále zhoršuje a protože se začíná odklánět od kýženého směru opět vstupuji do divočiny a dle GPS držím směr. Nejhorší úsek je les plný polomů a protože jsme v divočině asi už se nevyplatí tady dřevo těžit a tak vše zůstalo ležet.  Přelézat spadlé stromy s kolem je docela fuška.

        

Ale nakonec objevuji hraniční patníky, teď už jen kam - doleva nebo doprava? Volím správně a za pár minut jsem na Nordkapu. Je tu altánek, informační tabule, pamětní kniha (česká a německá) a celkem schůdná cesta. Dělám pamětní foto a vydávám se po pohraniční cestě zpět. Je to o řád lepší cesta než jakou jsem absolvoval ale přesto na kolo to moc není - spíše tlačit. Vím že za pár dní tudy mají jet účastníci závodu 1000 mil Adventure a vůbec jim to tedy nezávidím. Takových 1000 mil - to bych tedy asi nedokázal. Ale nakonec se dostávám do civilizace a na silnici a dojezd do Šluknova (se zastávkou v Lipové) je už hladká záležitost.

Takže? Dobyt! A co dodat? Inu sever je drsný a nic neodpouští.

     

Zpátky